Невронетипичните хора

00:00:00
/
02:37:06

May 4th, 2023

2 hrs 37 mins 6 secs

Season 2

Your Hosts
Special Guests

About this Episode

Един по-различен епизод, в който изследваме непознатата и за нас самите територия на невронетипичното функциониране. За да придобием по-добра представа в тази обширна тема си говорим последователно с трима гости, всеки с неговата експертиза и перспектива към невронетипичното функциониране.


АВТО РЕКЛАМА - сега е моментът да си вземете ограничена серия тениски на ЕИ от нашия магазин

-> https://shop.govori-internet.com/collections/estestven <-


С клиничния психолог Жулиета Темникова изследвахме границите на понятието и включените в него специфични състояния. Говорихме си за това как се диагностицират специфичните състояния, кои са ранните симптоми, които могат да ни насочат към специалист и кои са най-честите родителски съпротиви срещу това. 

С ерготерапевта Александра Андреева говорихме за терапията на деца от аутистичния спектър, как изглежда тя и какво може да се очаква като резултат. Обсъждахме естеството на нейната работа, отношенията с децата и техните родители и защо човек поема по този труден път на професионална реализация.

С педиатъра д-р Бояна Петкова си говорихме за това какво е да си родител на невронетипично дете и за нейния личен опит на човек с подобно функциониране на централната нервна система. Опитвахме се да поставим границите между това да ти е трудно и да ти е невъзможно да правиш нещата и обсъдихме как да управляваме собствената си перспектива при взаимодействие на хора с подобно състояние.

Ние научихме много по време на записа, надяваме се да е интересен и полезен и за вас!
Благодарим на нашите партньори:

  • https://oreshak.bg/ - представящи продукти на майстори дърводелци от региона Орешак - Троян - Тетевен.
  • https://sexsale.bg/, които пряко и косвено се грижат за повишаване на качеството ви на живот!

Можете да пазарувате в техните сайтове с 10% отстъпка, ползвайки код EI10

Последвайте ни в

Ако намирате това, което правим за полезно и смислено, можете да ни подкрепите в Patreon

Support Естествен ѝнтелект